Opvækst

The Mount, hvor Charles Darwin blev født og voksede op.

Charles Robert Darwin blev født d. 12. februar 1809 i den lille handelsby Shrewsbury, tæt på grænsen mellem England og Wales. Hans far, Robert Waring Darwin,  og mor, Susannah Wedgwood, udgjorde en stærk alliance mellem to indflydelsesrige familier i området omkring Birmingham. Darwins farfar var lægen og digteren Erasmus Darwin, der selv havde teorier om livets udvikling. Han morfar var Josiah Wedgwood, der grundlagde Wedgwoods pottedynasti. Charles Darwin blev således født ind i en velhavende familie med gode forbindelser og en fritænkende intellektuel atmosfære.

Darwins far var læge, som sin far. Hovedparten af den voksende indtægt kom dog fra investerings- og udlånsvirksomhed, der hurtigt gjorde Darwinfamilien meget velhavende. Han byggede et stort hus, hvor hele familien og tjenestefolkene kunne være. Darwins mor døde, da han var otte år gammel. Fra da af blev han hovedsagelig opdraget af sine ældre søstre, der sørgede for, at han fik en passende religiøs opdragelse. Han kom i Shrewsbury Skole, en privat kostskole for den lokale adel og det højere borgerskab. Den lå dog ikke længere væk end, at Darwin kunne løbe hjem engang imellem. Han brød sig ikke om skolen og blev ikke anset for nogen særlig dygtig elev.

Hjemme indrettede han og storebroderen, Erasmus et kemisk laboratorium i baghaven. De elskede at lave eksperimenter og allerede som barn var Darwin stærkt optaget af naturen. Han var vild med at samle ting og gå på jagt. Da han var 16 år, blev han sammen med sin storebror sendt til Edinburgh for at studere medicin.

Skrevet af Peter C. Kjærgaard

[forrigenæste]