EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Psykologi blandt aber

Susan i Givskud Zoo

Udover tiggeri, ser man også forsoning hos chimpanserne, når et eller flere dyr i en konflikt bagefter passiviserer gemytterne ved at benytte sig af én af de underkastelsesgestus, som man kommunikerer med (fremstrakt hånd, blottede tænder i smilegrimasse, præsenteret bagdel, omfavning). Man ser omsorg over for taberen i en konflikt, og det er karakteristisk nok altid taberen, som efterfølgende får mest opmærksomhed af flokkens andre dyr.

Man kan sågar se diplomatiske mæglingsprocesser udspille sig, hvor en uvildig tredje part forsøger at ”mægle” mellem to modparter ved at gå imellem dem, ved at bringe dem sammen under fredelige former eller ved at gå en passiviserende bodsgang til flokkens førerdyr for at mildne sindene i en opkørt abeflok.

Den rolle må Givskud hunnen Djema f.eks. ofte påtage sig, fordi hendes 11 årige bølle af en søn, Dirk, med jævne mellemrum får gjort sig så utilbens, at han får alle de andre dyr på nakken. Efter en sådan batalje kan man se en tydelig nervøs Djema søge audiens hos først alfahannen Sam og så alfahunnen Marlene, for at tilbyde disse lidt beroligende pelspleje som undskyldning for den uro som sønnike har forvoldt.

Der hersker altså hverken lovløshed eller anarki i abehuset, og er man som jeg interesseret i at udgrunde moralens kilder, såvel som de grundformer som al moral og etik baserer sig på, så er abehuset slet ikke det værste sted at gå hen. Tingene er ikke nær så komplicerede som hos os; men lur mig om ikke vi her kan finde nogle af de elementære byggestene som enhver social orden, hvor egen inklusiv, nødvendigvis må organisere sig omkring, hvis overlevelsens mål skal i hus.

Endelig er de jo vore nærmeste slægtninge, og når vi hos de højere aber kan finde nogle af de grundformer, som også vi baserer vor moral og socialitet på, så kunne det jo skyldes, at vi har arvet kimene til disse fra den fælles forfader, som vi delte for cirka seks millioner år siden inden abe- og menneskelinien blev delt i to.

Skrevet af Henrik Høgh-Olesen