EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Forberedelse og afrejse

HMS Beagle for fulde sejl

Den 24. august 1831 skrev John Stevens Henslow et brev til Darwin med et usædvanligt indhold. Kaptajn Robert FitzRoy på flådeskibet HMS Beagle ønskede en person med videnskabelige interesser til at holde sig med selskab på den forestående rejse. Henslow anbefalede Darwin, der jublede over muligheden. I første omgang tillod Darwins far dog ikke rejsen, men blev overtalt, da Darwins onkel, Josiah Wedgwood II, fik ham overbevist om, at det både var respektabelt og godt for den unge, kommende præst at tage imod invitationen.

Darwin og kaptajn FitzRoy kom godt ud af det med hinanden og rejseforberedelserne gik i gang. HMS Beagle sejlede ud fra Plymouth den 27. december 1831. Eventyret begyndte for Darwin med voldsom søsyge. Alle troede, at han hurtigt ville vænne sig til livet på havet. Men de tog fejl. Heldigvis for Darwin opholdt han sig en stor del af den næsten fem år lange rejse på land.

Skibet blev ikke tilladt at lægge til ved Tenerife. De lokale myndigheder turde ikke risikere den eventuelle smittefare fra koleraepidemien i England. Darwin ærgrede sig. Det var en stærk studenterdrøm at bestige Teide, Tenerifes udslukte vulkan. Skuffelsen forsvandt dog hurtigt med besøget på Cap Verde øerne, der for Darwin var et møde med en verden så forskellig fra hans velkendte trygge britiske opvækst og studenterdage, som man næsten kan forestille sig.

Som rejsegave fra FitzRoy fik Darwin første bind af Charles Lyells netop udkomne Geologiens Principper. Her lærte han hvordan bittesmå ændringer over meget lang tid kunne føre til kæmpestore geologiske forandringer. Den indsigt Darwin fik fra Lyell kom til at præge hans syn på alt, hvad han oplevede på resten af rejsen.

Skrevet af Peter C. Kjærgaard

[forrigenæste]